Учредяват Годишни награди в туризма

Годишни награди в туризма ще бъдат учредени от едноименното министерство. Целта на конкурса е да насърчи развитието на българския туризъм чрез популяризиране на туристическите обекти и дестинации, повишаване на конкурентоспособността и качеството на туристическата услуга.

В Годишните туристически награди ще има специална категория, в която ще бъде отличена най-добрата туристическа атракция. За награда ще могат да кандидатстват всички видове туристически атракции. Кандидатурите ще бъдат оценявани, като бъдат взети под внимание приходите от основната туристическа услуга, броят на посетителите през активния сезон, рекламата на атракцията, достъпност до нея и др.

Отличие ще получи и най-доброто туристическо събитие, като тази категория е за организатори на туристически събития, провеждани в рамките на определен период от време – карнавали, фестивали, чествания, празници, включително и бизнес и научни събития по други форуми, свързани с туризма. Отново, апликациите ще бъдат оценявани по определени показатели, сред които брой на посетителите, приходите от продажба, избраният подход за маркетинг и реклама.

Учредява се и награда за туристически организации, които произвеждат или приготвят висококачествени продукти, или предлагат изживявания, които съхраняват обичаите и/или фолклора. Условието е да бъдат използвани местните традиции и ресурси и по този начин да се допринася за дългосрочното и устойчиво развитие на съответния регион.

Туроператори, тур агенти, екскурзоводи, транспортни фирми, туристически комплекси също ще могат да подават кандидатури за награда в категорията „Специализиран туризъм“. Обхванатите видове туризъм ще бъдат културно-исторически; балнео, спа и уелнес; еко и селски; винен и гурме; конгресен и събитиен; голф, приключенски и др. Ще се оценяват икономическите показатели, качеството на обслужването, използването на маркетинга и рекламата за популяризирането на конкретния вид туризъм и др. Различни представители на туристическата индустрия ще могат да кандидатстват и за награда в категория „Иновация“, която ще е насочена към иновативни подходи, услуги, продукти, технологични решения и концепции. Оценките ще са на база концепция, ефект от иновацията.

Годишна награда в туризма ще получи и най-добрата туристическа дестинация. Кандидатурите ще бъдат разглеждани и оценявани, спрямо наличие на разработена и внедрена стратегия за устойчиво развитие, начинът, по който се управлява дестинацията, достъпност до съоръженията за хора с увреждания и със специални нужди, както и на база икономически критерии.

Специалната награда ще бъде „Изборът на българите”, които онлайн ще могат да избират своето любимо място между съществуващите туристически обекти в България.

Предвижда се всички категории, заедно със специален модул за подаване на апликации за участие, да бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на туризма в началото на октомври. Ще се учреди и Обществен съвет към Годишните награди в туризма, в който ще участват изявени специалисти от медиите, туристическия бранш, академичната общност.

Check Also

Банята на хотела също е важна… (снимки)

Повечето туристи са на мнение, че банята на хотела трябва да е чиста, и ако …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.