Снимка: Роженбг.

Хиляди туристи идват за Роженския събор през юли

Хиляди туристи от страната и чужбина се очаква да посетят тазгодишното издание на Роженския събор, научи bg-turist.com.

Събитието с над стогодишна история ще се проведе на тучните Роженски поляни в Родопа планина между 15 и 17 юли.

Тази година организаторите са предвидили да има специален кът за решилите да облекат народни носии, а българският трикольор ще е още по-голям.

Очаква се над 10 000 изпълнители от всички краища на страната да се включат в събора. Заради големия интерес сцените, на които ще се изявяват самодейците, ще бъдат увеличени от четири на пет.

350 000 души посетиха събора през миналата година, а на сцените си вихриха певци, инструменталисти, танцьори. Бяха показвани български народни обичаи и словесен фолклор.

Междувременно Роженският събор получи отличие от Международното изложение „Културен туризъм“ 2016 във Велико Търново. В конкурса на борсата “Чети и пътувай” (READ&TRAVEL) , голямата награда на журито за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2015 година бе присъдена именно на Роженския събор.

Роженският събор е организиран за първи път през 1898 година. Идеята е дадена от отец Ангел Инджов – свещеник в село Соколовци. Той призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в Деня на Свети Пантелеймон – 27 юли, при параклиса „Св. Св. Кирик и Юлита“, където и до днес се провежда съборът.

След деветгодишно прикъсване съборът възкръсна миналата година.

Check Also

Банята на хотела също е важна… (снимки)

Повечето туристи са на мнение, че банята на хотела трябва да е чиста, и ако …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.