Хотелиери не очакват мигранти да работят по Черноморието

Хотелиери от северното ни Черноморие не вярват, че някой от мигрантите в България може да работи по туристическите обекти през идното лято. Това показа анкета на bg-turist.com сред част от предприемачите.

Доколкото виждам тези хора не желаят да останат в страната, а искат да живеят в Западна Европа. Освен това не съм оптимист, че им се работи. Според мен те искат повече да получават социални помощи, каза хотелиер.

Думите му индиректно бяха потвърдени още в четвъртък от социалния министър Ивайло Калфин. Едва 100 от бежанците в България са се регистрирали в бюрата по труда или работят нещо, каза във Варна Калфин по време на среща за решаване на проблема със сивата икономика в страната.

Нашите качествени кадри бягат в чужбина, където могат да вземат добри пари. В Гърция им дават до 1200 евро, а тук човек с два-три езика е принуден да получава 600 лева. Затова чуждестранни кадри могат да решат проблема с липсата на персонал, но не вярвам точно бежанците от Сирия и арабския свят да са това решение, обясни друг хотелиер.

Той допълни, че иска да дава по-големи заплати на хората си, но това няма как да се случи. Пазарът определя всичко, печалбите не са чак толкова големи, обясни бизнесменът.

Дори и да има желаещи сред мигрантите ще бъде много трудно. Чувала съм, че пребиваващите тук не са добре образовани. Те трудно разбират български, а какво остава да овладеят някой друг европейски език, да посрещат гости и да ги обслужват. Освен това ще имат нужда и от сериозно обучение за спецификата на нашата работа, каза дама от сферата на туризма. Според нея за идното лято ще е трудно да се разчита на мигрантска работна ръка.

 

 

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.