Breaking News
Крепостта Червен край Русе. Снимка: интернет

10 малко познати археологически обекта в България

Културно-историческият туризъм набира все повече почитатели в страната. Не са малко чужденците, които проявяват интерес към културата и историята на страната, посещават обекти.

Има обаче и такива места, които са малко познати дори и за българите. Кои са 10-те малко познати места, които можем да посетим, за да открием нови късчета история, разкри гл. ас. Боян Думанов, ръководител на департамент археология в НБУ в предаването „Десет“ по Bulgaria ON AIR.

Пещера „Козарника“, с. Орешец, Видин – Тя е изключително важна за археологията, защото покрива диапазон от трите главни палеолитни епохи. В тях се открива човешко присъствие, намерена е дори подбедрица от неандерталец, отнасяща се към 60 000 г. преди нашето време.

Халколитен рудник „Ай-Бунар“, Старозагорско – Той е почти невидим. В пластовете от V-IV хил. пр. Хр. са открити множество медни предмети и медна руда.

Укрепено селище в м. „Чертиград“, Етрополско – Труднодостъпно е. През античността се превръща от крепост в укрепено убежище.

Късноантична крепост на нос „Св. Атанас“, Бяла – Това е по-скоро укрепено селище с интересно общество, обединено около култа и чудесата на църковния храм, построен през IV век и съществуващ до VI век.

Емпорион Дискодуратере, гр. Дряново – Една изключително интересна структура в класическата и римската древност. Емпорион е буквално тържище – центрове на надрегионална търговия.

Римски и средновековен град Дуросторум-Дръстър – Много труден за проучване, защото се намира изцяло под гр. Силистра, дори е разделен на две части – едната в територията на България, а другата в Румъния. Знаков паметник от римската епоха е Силистренската гробница.

Еленска Базилика, гр. Пирдоп – Това е втората куполна базилика в България. Тя е укрепена и се смята, че е била култов център на обкръжаващите я села.

Крепост в м. „Големаново Кале“, с. Садовец, Плевенско – Превзета е след доста сериозна обсада от аварите. Опожарените пластове са дебели, открити са метални части от стрели, скелети от тела, както и множество богатства и предмети.

Средновековна крепост „Аневско Кале“, гр. Сопот – Много добре запазен обект, но много труднодостъпен. Смята се, че е средновековният град Копсис.

Средновековен град „Червен“, Русенско – Изключително живописен, отговарящ на всички критерии за средновековен град от Второ българско царство. Добре запазен е и се дели на две части – горен и долен. Строен е в ранно византийско време.

Check Also

Мечтано място за почивка на летището…

Ако ви е писнало от тълпите и шума по летищата, то със сигурност идва решението …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.