Breaking News
Николина Ангелкова Снимка: novanews

10-ти сме в Европа по ръст на нощувките от вътрешния туризъм

България е на 10 място в Европа по ръст в броя на нощувките от вътрешния туризъм. Това съобщиха от Министерството на туризма за bg-turist.com.

Броят на нощувките на български граждани (в местата за настаняване с над 10 легла) в страната нараства с 6,2% през миналата година спрямо 2014 година, което е значително по-високо от средния ръст за ЕС, който е едва 3%. Това показват данните на Евростат.

Те бяха обсъдени на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на местната власт и туристическия бранш от Велинград.

Регионът е предпочитано място за почивка и пътувания на българите през цялата година, а нашето министерство работи в посока насърчаване на вътрешния туризъм, каза Николина Ангелкова.

По данни на община Велинград общо около 165 000 са били туристите, регистрирани в местната хотелска база през 2015 г. От тях 55 000 са чужденци. Реализираните нощувки през миналата година са били общо около 355 000. През миналата година само през Историческия музей във Велинград са преминали над 12 000 туристи, а туристическият информационен център е обслужил над 4 000 посетители.

Радвам се, че точно във Велинград, който е обявен за спа столица на Балканите, мога да обявя, че наредбата, която разработихме за спа и теласотерапевтичните центрове вече е факт и до дни очакваме да бъде публикувана в Държавен вестник, съобщи министър Ангелкова. Тя каза още, че ще бъде стартиран пилотен проект за обособяването на Велинград като център за професионално обучение на кадри в сферата на туризма.

Check Also

Хотел в стая за пазачи…

Определено по света има много странни хотели. Nieuwe Amstelbrug се намира в Амстердам и посреща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.