30 000 лева глоба, ако не спазваш свободната от чадъри зона на плажа

30 000 лева ще бъде максималната глоба за концесионери, които не спазват правилото на плажа им свободната зона от чадъри да е 50 %. Това предложение е залегнало в Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крабрежие.

Документът е пуснат за обществено обсъждане на сайта на Министерството на туризма, показа проверка на bg-turist.com.

Минималната глоба, която се полага е 10 000 лева.

Според експерти, ако проектът бъде приет, на практика концесионерите ще са облагодетелствани, защото до момента максималната глоба при това нарушение бе 50 000 лева.

Физическите лица, които нарушат новите разпоредби ще дължат между 2000 и 5000 лева. В момента таванът на нарушението бе 10 000 лева.

По някои български плажове често избухват конфликти заради свободните зони. Някои концесионери правят такива на неатрактивните места по плажа, а освен това намаляват допълнително регламентирата им площ. По този начин почиващите са принудени да си платят за чадъра, но да са близо до морето.

Има случаи, когато заведения си слагат масите директно на пясъка и туристът трябва или да седне там и да се пече, съответно да си поръча нещо от бара. Или да легне на пясъка…под столовете на заведението.

В Италия пък нещата доскоро бяха наопаки – туристите, а не концесионерите бяха проблем.

Някои постилаха рано сутринта хавлиите си на атрактивно място по плажа, за да го запазят за по-късно. След това се отдаваха на закуска, разходка, шопинг. По някое време се появяваха на плажа, за да си легнат на запазеното място. Раздразнението сред останалите почиващи, принуди италианските власти да въведат глоби от 1000 евро за безстопанствена хавлия на плажната ивица.

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.