320 000 българи ще работят по морските курорти през лятото

320 000 българи ще работят това лято мо порските ни курорти. Могат да бъдат видени от 14-годишни хлапета до възрастни жени, които плетат на една кука и са атракция за туристите. Това каза пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Според него в момента курортите трескаво набират кадри, като има разминаване между търсенето и предлагането. Все още хотелите не са окончателно окомплектовани с кадри, а и не всички хора, които биха искали да работят лятото по морето, са декларирали за какви позиции и в кой период биха желали да работят, каза Драганов.

Средно възнагражденията в бранша варират от 650 до 12 000 лева за различните позиции. Част от парите са за заплата, а друга – за квартира, храна, възможност за почивка на семейството, транспортни разходи, безплатен мобилен телефон, автомобил, кредитна корпоративна карта.

Председателят на синдиката на туризма в България към КНСБ Татяна Джилянова коментира, че заплащането на трудовото възнаграждение в туризма трябва да излезе на светло, защото се обявяват заплати в стойности минимално 650 лева, а НСИ обявяват средна заплата за туризма от 520 лева.

Тя отбеляза, че допълнителните бонуси са за мениджърския екип, а за изпълнителните кадри – социалните придобивки са ваучери в размер на 60 лева и безплатен транспорт.

Check Also

Банята на хотела също е важна… (снимки)

Повечето туристи са на мнение, че банята на хотела трябва да е чиста, и ако …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.