5 милиона чужденци почивали в България през лятото

5 милиона чужденци са почивали в България през активния летен сезон от юни до септември тази година. Това съобщи днес министърът на туризма Николина Ангелкова, която обобщи резултатите за отминалия летен сезон.

Най-голям ръст в броя на туристите има при следните пазари: Германия – 33%; Румъния – 15%, Русия 22%, Полша 38%, Украйна 10%, Великобритания 10%, Чехия 38%, Франция 19%, Израел 16%, Австрия 20%, Холандия 34%, Белгия 15%.

Ако се прибавят данните от крилата на сезона, ще видим, че за периода април-септември България е посетена общо от 6 милиона чуждестранни граждани, или над 17% ръст в сравнение с миналата година, коментира Ангелкова.

Тя допълни, че има ръст и в броя на българите, които почиват в Родината. За първите девет месеца на тази година, българите, които са избрали България за своята почивка са близо 2,9 милиона, спрямо същия период на 2015 г., има ръст от 8%, а само за лятото, в периода април-септември 2016 г., българските туристи у нас са нараснали с над 7%, отчете Ангелкова.

По данни на БНБ приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс за първите осем месеца на 2016 г. възлизат на над 4,7 млрд. лв.

Министър Ангелкова информира, че вече се работи за летен сезон 2017 г. Проведох срещи с ръководството на някои от най-големите туроператори, като „Томас Кук“ и „ТУИ“, които прогнозират увеличение от около 30 на сто за следващата година по техните програми, каза министърът.

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.