800 000 чужди туристи идват на ски в България в началото на зимата

800 000 чужди туристи се очакват в България в първите два месеца на зимния сезон – ноември и декември. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

На база заявените полети можем да кажем, че има ръст на интереса с 24 % от страна на руските туристи, 20 % от израелските, 75 % от ирландците, допълни Ангелкова. Според нея от Великобритания също има повишен интерес. Румъния, Гърция, Турция и Македония също традиционно ни предпочитат за зимна ваканция.

Ангелкова съобщи, че проверките на хотели и ресторанти продължават. От началото на годината до сега Министерството на туризма е направило близо 1 000 такива инспекции. Няма да толерираме нарушенията. Готови сме да стартираме процедура за отнемане на звезда на всеки хотел, който системно нарушава правилата. Вече имаме един такъв случай във Велико Търново и най-вероятно няма да остане изолиран, каза министърът на туризма.

Особено внимание е обърнато на Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите. Документът влезе в сила на 1 октомври 2015 година, но този сезон ще е първият, в който ще се приложи в пълнота.

Вече 52 ски писти са категоризирани, като съвместните екипи на министерството и Комисията за защита на потребителите ще следят за информационната обезпеченост и изискванията за безопасност на пистите.

Check Also

Най-странните басейни по света

Като турист може да видите странни работи по време на почивката си. Оказва се, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.