Търси

Пирин - географски и етимологичен речник

Дата на издаване: 2014
Издателство: ИК Джангалица
Автор: Николай Даутов
език: български
страници: 352
предлаганият продукт е: нов
цена: 20.00 лв
Съобщение до продавача

  „Пирин – географски и етимологичен речник“ представя географското положение, границите и подялбата на Пирин планина, нейния геоложки строеж и развитие, полезни изкопаеми, геоморфоложко развитие, морфография, климат, води, почви, растителност, животински свят и природозащитно дело. Особено внимание се отделя на мястото на топонимията в географската наука, на приносите в изучаването ѝ от учени и туристи, а също и на народите, които именуват в Пирин през вековете, и на значението на използваната в науката народна терминология.

  Същинската речникова част дава географска информация за най-известните (подредени по азбучен ред) обекти в планината (местности, реки, езера, върхове), както и такава, свързана със значението на техните названия. Необходимо е да се подчертае, че относно географското положение и имената на немалко от тях има твърде различна, дори противоречива информация. Изясняването на различните позиции и гледища наложи увеличаване на обема на представената информация.

  Споменатите в речника надморски височини на различните обекти са взети от топографски карти в мащаб 1:5000 и 1:10000. Данните за езерата са тези от направеното в периода 2007-2012 г. – от Деян Василев и Николай Даутов, преброяване, както и измервания на техните площи.

  Статиите в книгата са придружени от актуални и архивни снимки и карти, с текстови пояснения към тях. В края са приложени: списък с използвана литература; списък с използвани карти, скици и схеми; списък с използвани интернет страници; списък на осведомителите; азбучен показалец.

  Целта на поднесената в речника информация е да избегне строгия научен стил и да се ползва от широк кръг читатели – научни работници, туристи и любители на планината, журналисти, краеведи, музейни работници и др.

Бележки

  Книгата е с корична цена 20 лв., обем от 352 страници, размери 21 на 14,8 на 2,2 см, и тегло 660 гр . Кориците са меки, матирани. Печатните коли са шити и лепени, печата отличен.

Как да поръчаме

 

Търговски обекти и други места, където може да закупите
"Пирин-географски и етимологичен речник"

град София

град Гоце Делчев

  • Комплекс Uva Nestum Wine & SPA 
  • Книжарница "Хеми" (ул. "Иван Вазов" № 4) 

село Огняново

град Банско

гр. Разлог

Пирин планина

  • Хижа "Попови ливади"
Български турист © 2014-2024
За нас | Връзка с нас
Чатът на БГ Турист
×
с автор: Николай Даутов
информация за този чат