Търси

Пещерата Алистрати

Добави в любими
Категории: Пещери География Зад граница Природа Природни забележителности
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

  Пещерата Алистрати е една от най-красивите в Гърция. Намира се недалеч на югоизток от едноименното село в местността Ташлъка (от тур. taşlık – камънак). Тази последната днес е по-известна с имената Пèтрото, Петротò (гръц. Πετρωτό) и Петрòтопос (гръц. Πετρότοπος). В буквален превод петротопос ще рече каменисто място.

  Според официалната информация пещерата е открита случайно от местни хора през 1959 г. През 1975 г. група такива, вързани с въжета, се спускат в нея. Това са и първите хора, които се докосват до този подземен лабиринт и разказват за намиращите се в него прекрасни образувания. Специалисти изследователи проникват в пещерата през месец септември същата година. Част от галериите са картирани от австрийски учени. През май 1977 г. гръцките спелеолози започват системни проучвателни дейности.

  В последните години в района са открити и още няколко пещери. По-известни сред тях са Перистериони и Орфей, в която пещерняците се натъкват и на археологически находки.

  От 1998 г. пещерата Алистрати е отворена за посетители. За целта една голяма част от нея е пригодена за преминаване на туристически групи, които влизат през изкуствено създаден вход. Те се придружават от екскурзовод. Правенето на снимки от посетителите е забранено. Трасето е озвучено, монтирани са и камери, чрез които внимателно се следи поведението на всеки от групата. При забелязано нарушение веднага следва предупреждение.

  Обиколката на облагородената част от пещерата става за около 40 минути. Информация за нея – история, геология, биология, работно време и др. може да се намери са интернет страницата ѝ – www.alistraticave.gr.

  До пещерата се стига по 6-километров асфалтов път от с. Алистрàтик (Алистрàт, Алистрàти, гръц. Αλιστράτη). Той се отделя от главния път за гр. Сяр (Серес) в южния край на селото. Ориентир е поставената на разклона указателна табела на гръцки и английски (Σπήλαιο Αλιστράτης : Alistratis Cave). Около входа на пещерата са изградени удобен паркинг, малък парк с кътове за отдих и заведение. В непосредствена близост е и една друга природна атракция – проломът на река Драматица.

  Още снимки от пещерата вижте във фотогалерията по-долу.

 

  © Николай ДАУТОВ

  © Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
местонахождение: Неврокопъ

Включен в списание:

бр. 34, дата 2021-02-12

В близост можете да намерите:

Проломът на река Драматица (Ангитис)
Николай Даутов Драмàтица, Драмска ряка или Ангѝтис (гръц. Αγγίτης) е най-големият приток на река Струма. Немалко автори приемат за негово начало Пàнежкия извор, водата на който, във вид на река, наречена Панега, излиза от пещерата Мааръта – Спилèо Маарà (гръц. Σπηλαίου Μαρρά), Спилèо Ангѝти (гръц. ...
Пещерата Маара (Ангити)
Пещерата Маарà, наречена още Ангѝти, е една от най-интересните в Гърция и на Балканския полуостров. Нейният вход се намира в самото подножие на планината Боздаг (дн. Фалакрò, гръц. Φαλακρό), в северозападния край на Драмската котловина, при селата Рамèнци (дн. Пигè, гръц. Πηγαί), Койнàрете или Нòв К ...
До връх Щудер (Агиос Павлос)
Щỳдер. С това име е известен сред бежанците от Беломорието и техните наследници най-високият (1768,5 м) връх в западния дял на планината Боздаг (дн. Фалакрò, гръц. Φαλακρό), който в една немалка част от литературата неправилно се описва като самостоятелен планински масив с имената Щудер планина, Кал ...
Фасаден надпис на камбанарията в с. Волак, Драмско
Село Волак, Драмско е от старите български села в Югоизточна Македония. То е засвидетелствано в османо-турски данъчен регистър от XVI в. (1569-1570 г.) със 76 християнски ханета семейства и 4 мюсюлмански. Освен това са изброени имената на 143 неженени християни и на 3 вдовици християнки. Като цяло с ...
Български турист © 2014-2024
За нас | Връзка с нас
Чатът на БГ Турист
×
с автор: Николай Даутов
информация за този чат