Търси

Параклисът "Свети Йоан Летни"

Добави в любими
Категории: Селски туризъм История Пътеписи Параклиси
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

Средновековната приказка и параклисът "Свети Йоан Летни" край язовир Пчелина

 

Времето се затопли и отново започнахме да обхождаме набелязани маршрути, които сме планирали цяла година. В рубриката “На педя от София” този път се пренасяме в средновековната приказка край язовир Пчелина. Или Лобош, както е предишното му име и както го познават местните.

 

Самата аз съм от този край и съм видяла язовира от всичките му страни (обиколката му е 34 км.) - правили сме немалко разходки, яли сме лично уловена риба, събирали сме слънчеви лъчи покрай басейн, пили сме следобедно кафе… Параклисът "Свети Йоан Летни" и хълма, на който е “кацнал”, обаче са обвити с приказна мистичност. 

Преди да тръгнете обаче, няколко думи за необходимата екипировка, за която съветват нашите експерти. Не е зле да се запасиете с леко и удобно ветроустойчиво и водоустойчиво яке, което не отнема място и няма да ви натежи, но винаги ще ви предпази при промяна на времето или ако закъснеете. Добре е да имате удобни туристически или спортни обувки за леки преходи, защото пътят е черен и в голямата си част кален. Дългите крачоли и ръкави също са препоръчителни, ако искате да се опазите от злонамерени бодливи храсти. 

 

Язовир Пчелина - история 

“Пчелина”, защото именно село, наречено Пчелинци, е било потопено от водата. Тук е мястото, където река Светля се влива в Струма. Самият язовир е построен през 70те години. Днес, сякаш насред нищото, но нависоко, близо до небесата, на един зелен и каменист хълм се издига еднокорабната каменна църква, носеща името “Свети Йоан Летни”, а до нея - два големи железни кръста.

 

Параклисът е изцяло заобиколен от язовира; отворен е за посетители, които да се докоснат до многовековния му дух - още при първото стъпало върху камъка е изписано “1350 г.”. Средновековният храм е недействащ и малък, но автентичен паметник на културата, а панорамата отпред е повече от внушителна. Стенописите вътре се нуждаят от спешна реставрация, върху някои от тях е отбелязан вандализма на недоброжелатели от миналия век.

Избираме Параклиса за традиционната ни уикенд разходка, а изборът се оказва и особено подходящ, предвид настъпващата пролет към момента. Всичко наоколо е зелено, тепърва природата разцъфва, а щъркели прелитат по гнездата си.

 

Как да стигнете до язовир Пчелина?

Язовирът и ръкавът, на който се намира Параклисът, са разположени на около 50+ км. от София и на около 18 км. от град Радомир.

Отправете се в посока село Поцърненци - едва на няколко километра от Радомир. Ще преминете през селото, където от скоро има и табелки за улеснение на посетителите “Язовира-Параклиса”, изписани ръчно. Продължете по селския път, дори когато подминете каменната чешма, скоро ще се озовете на върха на хълм, на който има едва няколко къщи.

Оттам се стига до лесно разпознаваем черен път, добре очертан от коловози. Можете да оставите колата си тук и да продължите с приятна 30-минутна разходка.

Скоро пред вас ще се разкрие Язовирът - малко по малко, а сетне и каменистият хълм с Параклиса.

 

Кога да посетите параклис "Св. Йоан Летни"?

Ако сезонът е лято, препоръчваме да го посетите в по-ранните часове на деня или по залез, тъй като местността е открита и се излагате на пряко слънце, а температурите в летния пек могат да са сериозни. Мястото не е особено ветровито /с изключение на днес/. Не се притеснявайте от моменти, в които би могло да има тълпи от хора, защото районът не е популярна туристическа дестинация и рядко може да има много хора. 

Ако отидете пролетта или късна есен, ще се насладите на великолепни гледки сред природата.  

 

Какво още да посетите в близост до язовир Пчелина?

Местността е подходяща и за велоразходки (при по-сухо време), но последният участък - до параклиса е с голям наклон. Ако сте в региона, препоръчваме да посетите и някой от другите ръкави или да продължите към красивия град Земен и Земенски манастир, към водопад Бучалото край Радомир, язовир Извор и вълшебната Конявска планина. 

В Земен, освен древния и добре реставриран Земенски манастир, ще имате възможност да си купите био млечни и сладки продукти от местната екологична ферма и цех за производство. Горещо ви препоръчваме да опитате младия кашкавал или домашното сирене, а за десерт да похапнете вкусна вафла с тахан халва - специалитет на компанията. 

 

Полезна информация:

В зависимост от целта, с която сте тръгнали, имайте предвид, че в района почти няма комплекси, заведения или места, на които може да хапнете или изпиете студено питие.

Добра идея е да имате хубава бутилка за вода и удобни  прибори, ако ще къмпингувате, защото въпреки че, мястото е обградено от вода, няма откъде да си налеете вода за пиене, а ресторантите са кът. 

Все пак двата варианта са - ако преминавате през село Лобош да се отбиете малко след стената и да слезете до старата ветроходна база /не работи/, където има малко рибарско кейче и непретенциозен скромен ресторант. 

Точно на отсрещния бряг с достъп през село Ковачевци се намира и единственият поддържан комплекс "Свети Никола" с обновени бунгала, зони за BBQ, басейн и ресторант "Пчелина" с прекрасна панорамна гледка към язовира. 

Дестинацията е лека, удобна и на една ръка разстояние от големия град - подходящо бягство за няколко часа - със или без деца и кучета, със или без колела.

Не му мислете много - хващайте пътя и вижте и това приказно място!

 

Автор: Рада Бонева

Снимки и Видео: Рада Бонева, Varrio Sport   Media  

 

Материалът е написан от:

Varrio Sport
местонахождение: България

В близост можете да намерите:

Български турист © 2014-2024
За нас | Връзка с нас
Чатът на БГ Турист
×
с автор: Varrio Sport
информация за този чат