Търси

Храм „Св. Николай“ – село Дедино, Радовишко

Добави в любими
Категории: История Зад граница Из градове и села Църкви
Изтегли материала като е-книга
прегледай материала като клипче

  На около 8 km на юг-югозапад от гр. Радовиш (12 km по асфалтов път), се намира с. Дедино. Същото е застроено почти на билото на малката планина Смърдеш. На по-малко от 3 km на изток от него се издига връх Смърдешник – висок 849 m. На почти същото разстояние на запад пък е върхът Бела глава, познат и с името Венец – с абсолютна височина 763 m. Северно от селото е планинското поле Атанасица.

  Макар и в непосредствена близост до Радовиш, административно, днес Дедино е в състава на община Конче. Разказва се, че някога в една от къщите му Гоце Делчев оборудва работилница за направа на бомби. Понастоящем тази сграда е разрушена почти до основи.

  В югозападния край на Дедино, където са селските гробища, на няколко десетки метра западно от шосето за с. Конче, се издига църквата „Св. Николай“. Тя е с много дълга и богата история. Съградена е през 1477 г. от някой си Петко Малешевец. В 1849 г. Айта Стаменов я разширява от запад. Така се стига до началото на XX век, когато (през 1910 г.) църквата е напълно обновена от майстор Стоил, за което свидетелства поставената на северната стена – в нишата над вратата, плоча.

  Във времето след това храмът е претърпял и други преустройва, както отвън, така и от вътре. Не открих сведения кога е изградена откритата галерия от север и запад.

  Църквата е добре осветена – с по 5 прозореца на южната и северната стени и 2 на западната. Покривът е двускатен, без купол, със скосявания от изток и запад, покрит с керемиди.

  В сегашния си вид подът на храма е застлан с мраморни парчета камък, с различни размери. Колоните, които разделят корабите, за белосани. Между тях са разположени троновете на миряните. Иконостасът е също нов, дъсчен, на места рисуван. На него има 3 реда икони, сравнително нови. По-старите такива са подредени над троновете край стените на църквата.

  На метри северозападно от храма е издигната нова камбанария. Тя е изцяло от железобетон, със скромни размери. На нея има една камбана.

  През 1890 г. местните първенци – свещеник Петър Васев, Трайко Хаджиевски, Илия Граматик и Никола Мицев подемат инициативата за построяване на българско училище към църквата „Св. Николай“. Те се обръщат за съдействие към Българската църковна община в Радовиш, с чиято подкрепа и съдействие успяват да получат разрешение от властите. Училището е построено през следващата 1891 г. На 10 септември то отваря врати и приютява 75 ученици (45 момчета и 30 момичета). Пръв учител в него е Георги К. Икономов от гр. Радовиш с помощник гореспоменатия Никола Мицев от Дедино. Две години по-късно – на 2 май (летен Атанасовден), в който ден в селото ставал събор, училището е осветено. Това става след службата в храма. Тогава е проведен и годишният изпит на учениците. На тържеството присъстват главният български учител в Радовиш – свещеник Александър поп Орушев (бащата на водача на ВМРО Тодор Александров), и каймакаминът на града – Ресим бей.

  Споделям тези сведения за някогашната училищна сграда към храма, тъй като са една интересна и малко позната част от историята ни. А вие, ако минавате през Дедино, отбийте се да видите храма „Св. Николай“.

 

  © Николай Даутов

  © Български турист

Материалът е написан от:

Николай Даутов
местонахождение: Неврокопъ

Включен в списание:

бр. 39, дата 2022-03-16

В близост можете да намерите:

Църква „Св. Троица“ – гр. Радовиш
Църквата „Св. Троица“ се намира в южната част на гр. Радовиш, недалеч на североизток от сградата на Общината, на ъгъла на ул. „8-и септември“ и бул. „Александър Македонски“. Разположена е всред красив парк, на левия бряг на Радовишката река, което име носи р. Струмица в горното си течение. Ктитор н ...
Църква „Св. Илия“ – гр. Радовиш
Църквата „Св. пророк Илия“ се намира в северозападния край на гр. Радовиш, до Гробищния парк. Информацията за нея в интернет е повече от оскъдна. Включително и тази от интернет страницата на Брегалнишката епархия на създадената през 1967 г. Македонска православна църква. Там се съобщава, че храмът е ...
Манастир „Св. Богородица Милостива“ - с. Велюса
Недалеч от границата между България и Македония, близо до гр. Струмица, се намира с. Велюса. То е разположено в полите на планината Смърдеш. До него се достига най-бързо и удобно като се мине през гр. Петрич и Граничния контролно-пропускателен пункт „Златарево“ (ГКПП „Златарево“). Селото отстои на ...
Манастир „Св. Леонтий“ при село Водоча
Недалеч от границата между България и Македония, близо до гр. Струмица, се намира село Водоча. То е разположено в полите на планината Смърдеш, под най-високия ѝ връх Еленица (971 м). До него се достига най-бързо като се мине през гр. Петрич и Граничния контролно-пропускателен пункт „Златарево“ (ГКПП ...
Струмин гроб – село Баница, Струмишко
На около 3 km западно от гр. Струмица е малкото с. Баница. Една от неговите забележителности е археологическият обект Струмин гроб. Същият се намира в северния край на селището. Представлява гробница – мавзолей, изградена от дялан шуплест камък – бигор, и тухли. Тя е широка 2.4 m, дълга 4 m, а височ ...
Паметник Македония – гр. Струмица
Паметник „Македония“ се намира в западния край на парка в гр. Струмица. Посветен е на загиналия при авиокатастрофа в Босна и Херцеговина Борис Трайковски, президент на Република Македония в периода 5 декември 1999 г. – 26 февруари 2004 г. Представлява постамент върху, който е поставена композиция – ...
Български турист © 2014-2023
За нас | Връзка с нас
Чатът на БГ Турист
×
с автор: Николай Даутов
информация за този чат